ZANIMLJIVOSTI O 14.FEBRUARU !!!


Dan svetog Valentina je prazik svih zaljubljenih i zato bi smo taj dan trebali da provodimo sa svojim najbližim i voljenim. Iako nam je ovaj praznik došao sa „zapada“, polako počinje i u našim krajevima da uživa sve vecu popularnost.
Najpoznatija teorija o Danu Zaljubljenih datira još iz vremena cara Klaudija II. Ovaj Imperator nije dozvoljavao svojim vojnicima da se žene za vreme trajanja rata. Biskup Valentino, uprkos njegovoj zabrani, tajno je vršio venčanja, nakon čega je bio otkriven i ubijen. Za vreme boravka u zatvoru, napisao je oproštajno pismo tamničarovoj cerki, potpisavši se sa „Tvoj Valentino“.
Finci imaju alternativno rešenje: kod njih se 14. februara obeležava Ystävänpäivä, odnosno “Dan prijatelja”
Engleski kralj Henri VII 1537. godine je zvanično proglasio 14. februar Danom svetog Valentina.
Srpska pravoslavna crkva 14. februara obeležava Svetog Trifuna, slavu vinogradara i gostioničara. Sveti Trifun molitvama je isceljivao je i lečio bolesne, a stradao je nakon strašnog mučenja u vreme rimskog cara Decija. Danas se smatra i zaštitnikom poljskih useva. Vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna, a oni koji drže do tradicije danas će otići u vinograde, orezati koju lozu i zaliti vinom poneki čokot, da vinogradu “povrate malaksalu snagu”. Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, a ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.